Lemon curd hoort bij de standaarduitrusting in de koelkast, net als melk, mosterd en ketchup. Om maar een paar dingen te noemen. Met lemon curd kun je zoveel dingen doen. Het is heerlijk op warme toast of op een cracker, maar je kunt er ook geweldig mee bakken.
Lemon curd is van oorsprong Brits. Het is een dikke custard-achtige saus die gemaakt is van citroen, boter eieren en suiker. De lekkere citroensmaak leent zich voor veel toepassingen. Je kunt het gebruiken als jam, maar ook door de yoghurt en vla is het heerlijk en het is ook ideaal als taartvulling. Of smeer het eens op een pannenkoek of crêpe. Het is niet moeilijk om lemon curd te maken. Caty's heeft dit gemakkelijke recept.

Ingrediënten

4 eieren
4 eidooiers
300 gram kristalsuiker
het sap van 5 citroenen
150 gram roomboter in blokjes

En verder

2 glazen potten met deksel

De tekst gaat hieronder verder.

Zo maak je het

* Splits 4 eieren. Het eiwit gebruik je niet in dit recept (maar daar kun je wel meringues van maken, die ook heerlijk zijn met een toefje lemon curd)
* Neem een pan met een dikke bodem. Doe daar de vier eidooiers en ook de vier andere eieren.
* Doe de kristalsuiker in de pan.
* Zet de pan op het vuur, maar draai de warmtebron helemaal laag.
* Roer met een garde alles goed door.
* Als de suiker goed door de eieren is geroerd, kun je er het citroensap bij doen.
* Roer geduldig tot het een dikke, gebonden vla wordt. Blijf roeren!
* Neem de pan van het vuur en roer er de boter in blokjes toe totdat de curd mooi glad is.
* Schenk de lemon curd in de schone potten en sluit direct af met het deksel.
* Laat de potten afkoelen en zet ze daarna in de koelkast.

Je kunt de potten met gemak een week of twee bewaren.